perjantai 26. marraskuuta 2010

TIETOISKUJA

Palaan vielä kerran edellä mainitsemaani kirjaan ja kerron muutamia hämmästyttäviä faktoja, jos jotakuta vaikka sattuisi kiinnostamaan. Ensinnäkin proteiineista ja siitä, miksi niitä kannattaa syödä nälkäänsä. Proteiinin kyky täyttää vatsa on erilainen kuin hiilihydraattien. Maha voi tulla täyteen jo kahdesta kananmunasta tai purkillisesta raejuustoa, mutta hiilihydraatteja, vaikkapa vaaleaa leipää tai sipsejä saa mättää niin paljon kuin tahtoo, eikä vatsa tunnu täyttyvän yhtään. Ja mikä ero näiden vaihtoehtojen energiamäärässä onkaan! Kirjan mukaan kahdessa munassa on noin 300 kilokaloria kun taas iso pussi karkkia saattaa sisältää jopa 1500 kilokaloria. Tämä oli minulle yllättävä tieto, vaikka olen toki tiennyt, että raejuusto on terveellisempää kuin sipsit J. Eli seuraavan kerran kuin nälkä iskee, tiedän mitä valitsen!

Toinen fakta oli 15 minuutin sääntö. Kun makeanhimo iskee, pitäisi keksiä tekemistä tuoksi ajaksi, ja silloin himo yleensä menee ohitse. Jos ei voi lähteä lenkille, kannattaa sitten skypettää vaikka kaverille Pariisiin tai johonkin muuhun tuppukylään J. Mutta jos tunne ei katoa, onkin kyseessä luultavasti oikea nälkä, ja sehän taas vaatii muuta suuhunpantavaa kuin makeat herkut. Jos ei silloin syö jotain, himo vain yltyy ja lopulta ne liskoaivot taas valtaavat ajatukset. Proteiini vaimentaa nälkää ja makeanhimoa, ja lämmin juoma lisää kylläisyyden tunnetta. Eli muna suuhun ja teetä päälle.

Ja vielä eräs juttu. Jos mietit, mikä mahtaa olla paras liikuntamuoto, niin nyt sekin on selvinnyt. Paras liikuntamuoto on se, jota harrastat. Ajattelu, jonka mukaan pitää liikkua, jotta laihtuu, on väärä. Tarkoitus on löytää liikuntamuoto, jonka harrastaminen on hauskaa, ei sen tarvitse olla se, joka polttaa eniten rasvaa, koska luultavasti sen kanssa käy niin, että sitä jaksaa tehdä ne muutamat pakolliset kerrat ja sitten luovuttaa. Kun tekee sitä, mistä tykkää, sitä tulee tehtyä pitempään ja useampana päivänä ja luonnollisesti silloin myös pitkällä aikavälillä polttaa enemmän kaloreitakin. Yksinkertaista mutta totta! Pitikö tähänkin ajatukseen nyt kirja lukea, jotta se meni jakeluun? J

Kaikkein tehokkainta liikuntaa on kuulemma aamukävely. Pitäisi ennen aamupalaa pompata ylös, ulos ja lenkille, silloin elimistön hiilihydraattivarastot ovat tyhjimmillään ja reippailu alkaa kuluttaa suoraan rasvavarastoja. Mutta eipä tuo meikäläiseltä voi onnistua, ei lapsia voi jättää yksin siksi aikaa edes nukkumaan, että kävisin kävelemässä. Enkä missään nimessä jaksa valvoa niin kauaa syömättä, että ensin hoitaisin heidän aamutoimensa ja sitten lähtisin vielä lenkille ennen kuin itse laittaisin suuhuni mitään. Joten tyytyväisenä gymstickkailen joka päivä sen puolisen tuntia ja nautin tuloksista pitkällä aikavälillä J.

2 kommenttia:

  1. "Muna suuhun ja teetä päälle" :-D Pikkusen meinas ruveta huvittaan!!! Hitsi ku näissä blogeissa ei ole samaa tykkään -painiketta ku facessa, monesti olis ollu tarve. Mutta kamalasti tsemppiä sun projektiin ja kirjoita vain näitä parhaita paloja siitä kirjasta tänne blogiin, ainakin mua kiinnostaa. Mikäs sen kirjan nimi ja tekijä muuten on? Voiskohan sen löytää kirjastosta?

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kati :) Kirja löytyi kirjastosta, tästä linkistä löytyy tiedot http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9511241575&gclid=CKGGqanLwaUCFcUXzQod4mG3Zw

    VastaaPoista