sunnuntai 2. tammikuuta 2011

ELÄMÄNOHJEITA ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEEN

Viikonloppu on taas mennyt jotenkuten… hieman tuli mässättyä (syy henkilökohtainen kriisi, jota en tässä sen kummemmin ala purkamaan), mutta uskoisin kaloreiden pysyneen aika hyvin sallituissa. Olokin alkaa olla jo hieman pirteämpi ja siirsin jo mp3-soittimeeni musiikkia lenkkeilyä varten.

Sain Trendi-lehden näytenumeron, jossa oli juttu optimistiksi opettelusta. Kun luin sitä, mieleeni tuli, että samoja ohjeita voi aivan hyvin käyttää ohjeena elämäntapamuutoksessakin, ja miksei ylipäätään kaikessa muutoksessa. Toinen juttu, jonka luin, kertoi liikuntalajien valitsemisesta mielentilan mukaan. Ja kolmas juttu ravitsemuksesta, jossa ravitsemisterapeutti Anette Palssa ja luonnonmukaisesta ruuasta intoileva Jaakko Halmetoja etsivät kultaisen keskitien ruokailuun. Kerron tässä ne vinkit, jotka kolahtivat minuun (ruokaan liittyvät voivat olla hieman itsestäänselvyyksiä, mutta ei kai tuo haittaa):

  1. Sitä saa, mitä tilaa! Vetovoiman laki: ajatukset ovat kuin magneetteja – kun ajattelee hyviä asioita, elämään tulee kivoja asioita, kun märehtii huonoja juttuja, seuraukset ovat sen mukaisia. Huomasin tämän itsekin, kun olin positiivinen, jaksoin tsempata paljon paremmin ja kun taas masennuin, oli alamäki heti valmis.
  2. Herkässä alkuvaiheessa pitää sallia itselleen takapakit. No, ehkä tämä kohta sopii paremmin ajattelumaailman muuttamiseen, mutta silti, jos laihdutuskuurilla sortuu, niin kuten täällä minuakin on jo tsempattu, ei sitä pidä jäädä murehtimaan vaan jatkaa täysillä eteenpäin. Kunhan se jää siihen.
  3. Pidä epäonnistumista oppituntina! Tarkastele, miksi lipsuit ja miten voit vähentää sen mahdollisuuden tulevaisuudessa. Älä syyllistä itseäsi! Tämä ohje sopii minulle kuin nyrkki silmään J.
  4. Mieti, miksi liikut. Pitkän päälle kaloreiden polttamine on kehno syy. Parempi motivaattori on, että jaksaa ja voi ja nukkuu paremmin. Unohda sanat ”tehokas” ja ”kulutus”. Sopii minulle myös J. Kirjoitinkin jo aiemmin, että parasta liikuntaa on se, jota jaksaa harrastaa, vaikka se kuluttaisikin vähemmän kaloreita kuin esim. zumba.
  5. Kuntoile monipuolisesti. Jos jumittuu samoihin lajeihin, keho tottuu eikä treeni enää pure. Olisiko minulle käynyt juuri näin gymstickkailun kanssa? No, siihen tulee muutos, kun alan käydä lenkillä.
  6. Kun on väsynyt (siis ihan oikeasti), kannattaa urheilusuoritus unohtaa ja mennä nukkumaan. Univajeessa keho on jo valmiiksi kuormittunut. Korkeintaan kannattaa harrastaa kevyttä venyttelyä tai vedessä lilluttelua (voi, miten toivonkaan, että meillä olisi kylpyamme!!). Myös rauhallinen ulkoilu voi olla hyvä, sillä se parantaa unen laatua seuraavana yönä.
  7. Viljoja tarvitaan jonkin verran, mutta etenkin puhdistettua viljaa syödään aivan liikaa. Suurin osa ihmisistä ei ole geneettisesti sopeutunut syömään viljoja, siksi monilla on suolistovaivoja. Jokaisen pitäisi testata, mitkä viljat kenellekin sopivat.
  8. Makean kohdalla on usein kyse tunne- tai tapasyömisestä (tunnustan!). Mieltymys makeaan on ollut ihmislajin eloonjäämisen kannalta tärkeää, mutta ennen ei ole käytetty sellaista sokerimäärää johon me olemme itsemme totuttaneet. (LISKOAIVOT!) Maustetut jogurtit sisältävät valtavasti sokeria! (Sen olen kyllä huomannut, en pysty itse edes syömään niitä enää nykyään…)
  9. Kaloreiden laskeminen on vanhanaikaista. J Aspartaami on alun perin kehitetty kemiallisen sodankäynnin apuvälineeksi… voiko se siis olla terveellistä???
  10. Puoli kiloa kasviksia päivässä, sen kaikki tietävät. Pääasia kuitenkin olisi, että ylipäätään syötäisiin enemmän ja erivärisiä kasviksia. Vihannekset ja marjat ovat terveellisempiä kuin hedelmät. Esimerkiksi nykyiset banaanit ovat jalostettuja ja ovat 30 kertaa alkuperäislajikkeita makeampia! Aitoja hedelmiä ei edes pystyisi syömään kilokaupalla. Kukaan ei ole lihonut syömällä omenia, mutta esimerkiksi puolessa kilossa viinirypäleitä voi olla aterian verran energiaa, joten sitä puolta kiloa ei kannata syödä pelkästään hedelminä. Pakastekasviksissa voi olla paremmat ravintoarvot kuin ulkomailta lennätetyissä.
  11. Älä pelkää rasvaa. Palssan mukaan Suomessa syödään jopa liian vähän rasvaa. Hän kertoo, että hänen oma atooppinen ihonsa ei koskaan ole voinut paremmin kuin nyt, kun hän on alkanut syödä enemmän pähkinöitä ja voita! Mutta kyse siis nimenomaan laadukkaasta rasvasta, kuten kylmäpuristetut öljyt.
Kohdan kymmenen viinirypäleistä tuli mieleen, että kävin tänään ruokakaupassa ja siellä oli tummat rypäleet tarjouksessa kaksi rasiaa kahdella eurolla, kun yksi rasia olisi maksanut 2,45 euroa. Tietysti piti ottaa kaksi rasiaa, vaikka tiedän, ettei kaikkia ehkä ehditä syödä ennen kuin ne menevät pilalle.. mutta kysynpähän vaan, että mikä järki on tuollaisissa tarjouksissa?? HALOO!!

Toivottavasti joku sai noista vinkeistä iloa elämäänsä, minua auttoi mukavasti nälän yli tämä kirjoittaminen. Ja pääsin tekemään taas listaakin J. Ja huomenna, kun alkaa uusi viikko, jatkuu minun uusi elämäni J.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti