sunnuntai 13. helmikuuta 2011

HIEMAN FAKTAA


Luin viikonlopun aikana uusinta Kunto Plus-lehteä ja sain tietää hälyttävän seikan…. siinä sanottiin, ettei vyötärönympärystä mitattaessa pidä pitää napaa merkkinä, sillä navan paikka kuulemma vaihtelee laihtumisen tai lihomisen myötä… Oikea paikka mitata vyötärö on kuulemma alimman kylkiluun ja suoliluun yläreunan puoliväli. Paikka löytyy vetämällä vatsaa sisään. Onko suoliluu sama asia kuin lonkkaluu? Sitä en osaa sanoa, mutta nyt mieli hieman masentui, koska ilmeisesti en olekaan sitten katsonut pudottamiani senttejä oikein L. No mutta, edistymistä on silti tapahtunut, sen huomaa vaatteista J.

Kuntoplussasta löysin myös yhden syyn lihomiseeni… Artikkelissa nimeltä ”Nukutko liian vähän” kerrotaan 8 varoitusmerkkiä unenpuutteesta, eli jos ei tule nukuttua yli 7 tuntia (mitä minun tulee aika harvoin tehtyä johtuen siitä, etten malta mennä illalla ajoissa nukkumaan ja tyttö sitten herää jo kuudelta aamulla…). Aika moni osui kohdalle:
  1. Ärtyisyys. Heräät huonolla tuulella ilman varsinaista syytä (muuta kuin se, että väsyttää!!) Uni on optimaalisen aivotoiminnan edellytys. Jos nukkuu liian vähän, sosiaalinen toimintakyky heikkenee ja on valmis potkimaan kaikkea mikä liikkuu.. myönnetään…
  2.  Makeannälkä, painonnousu. No daa! Mitä vastaan tässä koko ajan taistellaan J.Tutkijat ovat vahvasti sitä mieltä, että unenpuute ja makeannälkä ovat selvästi yhteydessä toisiinsa. Jos siis tankkaa rasvaa ja sokeria enemmän kuin pitäisi ja kaipaa tämän tästä energialatausta, voi olla, että nukkuu liian vähän…
  3. Olet nuutunut ja nuhainen. Jatkuva yskä ja nuha ovat pitkään jatkuneen univajeen merkki. Unen saanti ja immuunipuolustus liittyvät toisiinsa. Tutkijat eivät tosin tiedä, kummin päin nämä tekijät vaikuttavat: vilustummeko siksi, että kärsimme unenpuutteesta vai kärsimmekö unenpuutteesta siksi, että vilustumme helposti? No oli miten oli, kuten blogistani käy ilmi, olen vähän väliä vilustunut L.
  4. Ruokahalusi kasvaa. Et pysty kieltäytymään, kun tarjoiluvati saapuu kohdallesi tai joku tarjoaa annoksen lisää. Unenpuute vaikuttaa suoraan ruokahalun säätelyyn, todistavat useat tutkimukset. Vähäinen unensaanti vaikuttaa kahteen ruokahalua säätelevään hormoniin: greliini säätelee nälän ja leptiini kylläisyyden tunnetta. Liian niukka uni nostaa ensin mainitun ja vähentää jälkimmäisen pitoisuutta kehossa.

Muut neljä asiaa olivat keskityskyvyn puute, kömpelyys, unissakävely (tai –puhuminen) ja päätöksentekokyvyn kärsiminen, mutta niitä en tunnista itsessäni. Syy painonnousuuni siis löytyi ja lupaankin seuraavan viikon aikana testata asiaa. Pyrkimyksenä siis nukkua joka yö 8 tunnin yöunet J.

Loppuun vielä todistusaineistoa edistymisestäni. Ensimmäinen kuva on otettu päivää vaille  kolme kuukautta sitten. Toinen kuva tänään. Mielestäni vatsan kohta on selkeästi pienentynyt J. (Olen siis aivan rentona molemmissa kuvissa, enkä edes yritä vetää vatsaa sisään.)
Huomenna taas totuuden hetki… miten kävi viikonlopun herkuttelujen kanssa??

1 kommentti:

  1. Päätinpä viimeinkin kommentoida, kun "salaa" olen blogiasi jonkin aikaa seurannut. Onnittelut muodonmuutoksesta! Oikealla tiellä olet ja toivotan samanlaista jatkoa projektiisi. Matka motivoi onnistumaan!

    terveisin Marsa

    VastaaPoista